Günümüzde sosyal medyayı aktif kullanan bir toplum haline geldik ve bu aktiflik bizi yayıncı konumuna getirmektedir.
Telefonunuzdan çektiğiniz bir fotoğrafın dosyası bir görüntü olarak okunmakta ve bize bir görsel sunmaktadır.
Ama dosyanın içerisindeki bilgiler incelendiğinde ve analizler yapıldıktan sonra fotoğrafın bir bilgi hazinesi olduğu görülecektir.
Bu yazımda size bu bilgilere nasıl erişebileceğinizi örnekle anlatacağım.
Kendini rahat ifade etme ortamı bulan insanlar, gizlilikten de şüphe etmeyince başta bazı kişisel bilgiler olmak üzere fotoğraflarını da albümler şeklinde facebook, twitter, instagram gibi hesaplarına ekliyor.
Yaygınlaşan akıllı telefonlar aracılığıyla yeni fotoğraf çeken bireyler, çektikleri fotoğrafları anında sosyal medya hesaplarına aktararak arkadaşlarıyla yada herkese açık bir şekilde paylaşıyor.
Tüm bu paylaşımlar yapılırken ise hiçbir endişe duyulmuyor.
Ancak bu fotoğrafların sizi apaçık tehdit ettiğini söylesem ve bugüne kadar hiç sorulmamış bir soruyu sizlere sorsam;
İnternete yüklemiş olduğunuz fotoğraflarınızdan adresinize ulaşabilineceğini biliyor muydunuz?
Evet arkadaşlar, facebook, twitter ve instagram gibi sosyal medya sitelerine atmış olduğunuz fotoğraflar üzerinden adresinize rahatlıkla ulaşılabilir.
Özellikle arkadaş listenize ya da herkese açık olarak paylaşmış olduğunuz fotoğraflar, kötü niyetli kişilerin eline ulaştığı zaman istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya gelebilirsiniz.
gps-satellite-adres Fotoğraf makinesi ve cep telefonu ile çektiğiniz fotoğraflarda GPS modülü aktif ise aşağıdaki bilgiler “EXIF” dosyası halinde resimlerinizde bulunuyor;
• Kullanılan cihazın marka ve model bilgileri
• Fotoğrafın hangi tarih ve saatte çekildiği
• Fotoğraf çekilen yerin GPS koordinatları otomatik olarak çekmiş olduğunuz fotoğraflar içerisine eklenmiş oldu.
Exif çektiğiniz fotoğraflara bulunduğunuz konum ve tarih gibi bilgilere ulaşılmasını sağlayanExchangeable Image File olarak bilinen değiştirilebilir görsel dosya biçimidir.
Yani çekmiş olduğunuz fotoğraflara coğrafi konum koordinatlarını resim içerisine entegre etmektedir.
Yukarıda fotoğrafın Exif bilgileri aracılığıyla coğrafi konum bilgilerine ulaşmak için Exif Cleaner adlı yazılım ile açıyoruz. Resim bilgilerini online kontrol için tıklayınız ExifCleaner yazılımı GPS sistemlerinde kullanılan ücretli satılan ve özellikle kamu kuruluşları tarafından kullanılan bir programdır.
Başta Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Bilişim Suçları, Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ve Adliye Olay Yeri inceleme gibi kuruluşların tercih ettiği bir yazılım olarak bilinir.
Bu takip sistemi programları “Follow Me” mantığıyla takip edilir. Ana mantık ise takipçisi olduğu kişinin de takibini sağlamaya yarar.
Windows işletim sisteminden Sağ tıkla → Özellikler → Ayrıntılar → Özellikleri ve Kişisel Bilgileri Kaldır ( en alta bulunan )
Son olarak “20120521-00346.jpg” adlı fotoğrafı Exif Cleaner yazılımı ile açmıştıktan sonra resimde de görüleceği gibi bazı bilgiler elde edilir:
Bu bilgiler ışığında araştırmaya devam eden kişi Exif Cleaner adlı programdan elde ettiği coğrafi konum verileriyle koordinat destekli profesyonel bir maps tarayıcısında nokta atışı ile yer tespiti yapabilme imkanına sahip bulunuyor.
Peki bu koordinatları google maps ile yapmaya kalktığımızda adresten 50 mt ile 300 mt arasında sapma görülebiliyor.
Yukarıdaki resimde yer alan koordinatların google mapste girildiğinde ise konumdan 53 metre kadar sapma görülse de aslında bizlere fotoğraf üzerinden adresin nasıl tespit edilebildiği gerçeğini ortaya koyuyor.