Oyun, çocuklarının öğrenmelerini kolaylaştıran en büyük argümandır. Teknolojik gelişmelerin olmadığı bir dönemde oyunlar gerçek cisimlerle yapılırdı yani dokunabildiğiniz hissedebildiğiniz her şey oyunun bir parçasıydı. Çocukların yaratıcılıkları sayesinde bu somut maddeler birer tetikleyici olarak beyinlerde sanal bir dünya yaratmaktadır. Ama teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte sanal bir dünyaya kapı aralamış olduk ve bu sanal dünya çocuklarımız kendi yaratıcılığıyla kurmuş olduğu bir dünya değildir. Bazı çıkarlar adına yaratılan bu sanal dünya yaratılışımıza terstir ve karşılığı gerçek dünyamızdır yani yaşamımızı şekillendiren bir yapıdır. Çocukların kendi yaratıcılığıyla beyinlerde oluşturması gereken sanal dünya hazır olarak gelmektedir ve bu çocukların beyinlerinde oluşturulan hazır dünya tüm çevresinde bir karşılık bulacaktır. Günümüz teknoloji sayesinde telefonlarınızdan veya tabletlerinizden ücretsiz bir çok oyun kurulumu yapabilirsiniz. Şımarık bir nesil olan çocuklarınızı tatmin etmek veya onları susturmak adına böyle bir teknoloji kullanmayı seçebilirsiniz. Çocukluk dönemi çok yaratıcı bir dönemdir sizin için basit bir anahtar onların oyunlarında gizli dünyaya açılan bir oyun aleti olabilmektedir. Peki oyunlarda bu nasıl? Oyunlarda bir anahtar sadece oyunu yazan tarafından ne olarak kullanılmışsa odur yani bir oyunda hayal dünyasının kurallarını oyunu yazan tarafından belirlenir. Çocuklar alanı sınırlandırılmış bu kurallarla oyun oynamaktadır. Teknoloji zararlıdır kullanmayalım gibi bir yargı tamamıyla yanlıştır. Artık kaçınılmaz bir şekilde bilişim ve bilgi toplumuna ayak bastık. Bu dönüşü olmayan yolculukta iki seçeneğimiz var:İkinci seçeneğe erişebilmeniz için size bir pencere açacağım. Burada her hafta 1 oyun seçip onun analizini yapıp buradan paylaşacağım. Bu şekilde oyunların bize sunduğunu değil bizim onlara verdiğimiz rol sayesinde eğitimde sadece bir argüman olarak onları kullanmayı sağlayacağız. Tabi bu konuda yetersizliklerim olabilir ama yeterli olduğum yerleri de ihmal etmemek gerekir. Size açtığım pencereden siz de kendi bilgilerinizi katarak daha iyi hale getirebilirsiniz.
- Başkaları tarafından size dayatılıp sürekli tüketici konumunda olan birer teklonoji bağımısı olmak
- Teknolojiye hükmetmeyi başarıp onu bir güç olarak kullanmak
Araştırmaya göre tabletler, yeni doğan bebeklerin beynini kitaplardan daha fazla uyarıyor.
Son çalışma, daha önce bu konuda yapılan ve ekrana bakmanın çocukların sosyal becerilerine zarar vereceğini söyleyen araştırmalara tamamen zıt.
Araştırmayı yürüten prof. Annette Karmiloff-Smith bebeklere, doğumdan itibaren tablet bilgisayar verilebileceğini öne sürüyor: “Bebeklerin sayfayı kaydırmayı, metin içinde gezinmeyi büyüklerden bile hızlı öğrenmesi şok edici. Kitaplar durağandır.
Bebekleri kitaplarla gözlemlerken, bebeklerin en çok ilgilendikleri şeyin sayfalar çevrilirken çıkan ses olduğunu görürsünüz.
O yaşta görsel sistemlerinin ilgisini çeken şey hareketlerdir.” Akademisyenler önce altı aylıktan 10 aylığa kadar olan küçük bir grup bebeğin, iPad’de gösterildiği taktirde 3 rakamını daha iyi tanıdığını tespit etti.
Ekip şimdi de yüzlerce bebek ve küçük çocuktan oluşan daha geniş gruplar üzerinde çalışma yapıyor.
Gruptaki bebeklerin bir kısmına doğumdan itibaren iPad kullanma fırsatı verilirken diğerlerine tablet kullanma izni verilmiyor. ÖNCE AĞZINA SOKMAYA ÇALIŞACAK...
Prof Karmiloff-Smith, bilgisayarla erkenden temas eden çocukların daha iyi bir gelişim gösterdiğine inanıyor:
“Tabletin bir köşesini ağızlarına sokmaya çalışabilir, cihazı fiziksel olarak keşfetmeye çalışabilirler ama daha sonra tableti kullanmaya başlayacaklardır. Çocuk gelişimine dair bildiğimiz her şey bize, tablet bilgisayarların bebeklere ve çocuklara yasaklanmaması gerektiğini söylüyor.”
(The DailyMail)
Sanal gerçeklik denilen bir olgu bulunmaktadır. Sanal gerçeklik gerçek dünya ile sanal dünya arasında sınırın kaybolması demektir diyebiliriz. Bize teknoloji tarafından dayatılan bu zihniyete karşı en iyi cevap, gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki çizgiyi belirginleştirmektir. Şimdi aşağıda boyama ile ilgili verilen bazı programlar bulunmaktadır. Bunları yükleyip çocuklarınızın eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz ama amacımızın çocuklarımızın yaratıcılığını köreltmek değil geliştirmek olduğunu unutulmamalıdır ve gerçek dünyanın sınırlarını da onlara hatırlatmak gerekmektedir. Bunun için indirdiğiniz oyunu oynadıktan sonra ellerine boyalar verin ve kağıdı çizmesine yardımcı olun ki gerçek dünyadaki oyunların daha zevkli olduğu bilincini geliştirmesine katkı sağlamış olun. Teknolojinin bir amaç olmadığı sadece bir araç olduğu fikrini oyun içinde Çocuklarınıza aşılamalısınız. Bunu sağlayabilmeyi başardığınızda gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki ayırımı çocuklar fark edecektir. Oyunların tetiklemiş olduğu bireyselliğe karşı aile tarafından oluşturulan toplumsallık savaşını kazanmanız dileğiyle... Uygulama Adı: Kids Paint Free Uygulama Açıklaması: Çocuklar için yapılan bir boyama aracıdır. Uygulama Platformu: Android Uygulama Reklam Var mı: Evet var (interneti kapattığınızda reklam görünmeyecektir.) Uygulama Kullanımı ve Özellikleri: Parmağınız bir kalem olarak işlev görmektedir. Parmağınızı ekrana tıkladığınızda farklı bir renk ortaya çıkmaktadır. Geri tuşuyla çizimini geri alabilirsiniz. Çizim Bittikten sonra bir tuşla renklerin değişimini seyredebilirsiniz. Oynanması kolay bir oyundur. Uygulama Adı: Infinite Painter Uygulama Açıklaması: boyama aracıdır. Uygulama Platformu: Android Uygulama Reklam Var mı: Yok Uygulama Kullanımı ve Özellikleri: Fırça ve renkleri ayarlayabileceğiniz aynı zamanda arkaplan olarak resim yükleyip boyama yapabileceğiniz bir uygulamadır. İlk açılışta direk size boyama ekranını açar ama sonrasında açtığınızda artı işareti(+) tıklayarak Blank(arkaplan beyaz), Gallery( arkaplan olarak telefondan resim yüklemek için), Camera(arkaplan olarak kameradan resim çekmek), Search(arkaplan olarak internetten resim bulup yüklemek için) kullanabilirsiniz. Search yani internette arama örnek olarak "boyama resmi" yazarak arama yapabilirsiniz. Arama sonucundaki resimlerden bir tanesini tıklayarak arkaplan olarak ayarlayıp üzerini çizebileceğiniz eğlenceli bir uygulamadır. Eğer resim sığmıyorsa iki parmağınızı kullanıp resmin boyutunu ayarlayabilirsiniz.
Uygulama Adı: Sketch Guru - Handy Sketch Pad Uygulama Açıklaması: boyama aracıdır. Uygulama Platformu: Android Uygulama Reklam Var mı: Var (Boyama yapılan ekranda yok ama girişte bulunmaktadır.) Uygulama Kullanımı ve Özellikleri: Daha profesyonel çizimler yapabilmek için özel fırçaları bulunmaktadır. Uygulamaya girişte sizi bir reklam karşılamaktadır. kırmızı çarpı işareti(X) tıklayarak kapatın ve new ile boyama ekranını açınız. İsterseniz Photo veya Gallery ile resim yükleyebilirsiniz. Boyama ekranını açtıktan sonra istediğiniz rengi ve fırçayı seçerek güzel resimler yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz resmin oynatma butonuyla nasıl oluşturduğuzun bir animasyonunu seyredebilirsiniz.
Uygulama Adı: Coloring Book Uygulama Açıklaması: boyama oyunudur. Uygulama Platformu: Android Uygulama Reklam Var mı: Var (interneti kapattığınızda reklam görünmeyecektir.) Uygulama Kullanımı ve Özellikleri: Hazır resimlerin boyamasını sağlayan bir oyundur. Uygulamaya girişte sizi bir reklam karşılamaktadır. kırmızı çarpı işareti(X) tıklayarak kapatın ve new ile boyama ekranını açınız. İsterseniz Photo veya Gallery ile resim yükleyebilirsiniz. Boyama ekranını açtıktan sonra istediğiniz rengi ve fırçayı seçerek resmi boyayabilirsiniz.
Uygulama Adı: ModelAN3DPro : 3D paint & AR Uygulama Açıklaması: 3 boyutlu nesne oluşturma aracıdır. Uygulama Platformu: Android Uygulama Reklam Var mı: Yok Uygulama Kullanımı ve Özellikleri: WIZARDS kullanarak kısa yoldan resim ve onu etrafında dönen yazı yaratabilirsiniz. NEW PROJECT ile yeni bir proje oluşturabilirsiniz. Kamera işareti tıklandığında resimde bakış açınızı ayarlayabilirsiniz. Artı(+) tıklandığında aşağıda belirlendiği gibi yeni bir metin,resim veya sizin2 boyutlu çizdiğiniz bir cisimi 3d boyutlu olarak ekleyebilirsiniz. Herhangi birini tıkladıktan sonra sağ tarafta bulunan artı işareti(+) ile alanı seçerek ekleyebilirsiniz. seçtiğiniz alana tıklayınız. Resminizi çiziniz ve Create object ile oluşturabilirsiniz.