5G TEKNOLOJİSİ

5G teknolojisi nedir?

4G teknolojisinin ardından çeşitli araştırmacılar, artan veri boyutlarından dolayı yeni bir sistemin daha gerekli olduğu kararına vardılar ve geliştirilecek olan bu beşinci nesil sisteme de 5G adını verdiler.
5. kablosuz haberleşme sistemi olarak bilinen hizmet, 2020 yılına yönelik bir çalışma. 3G veri aktarım hızı saniyede 28 megabit, 4G’de bu hız 100 megabit, 5G’de ise bu hız gigabit seviyesinde olacak.

5G’nin Hızı Ne Kadar?

5G yaklaşık olarak şu anda ki 3G’nin tam 25 katı hızlı yani 1 gbps hızında bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. 1 gbps internet hızıyla 1 gb veriyi 1-2 sn içinde indirebilirsiniz.
5G sayesinde akıllı telefonu kablosuz Wi-Fi bağlantısıyla TV’ye bağlayacak ve telefonda oynattığınız 4K filmi salondaki televizyonda izleyeceksiniz.
Öte yandan buna izin veren telefon hiç yorulmadan sizi 1 GB/saniye hızında internete bağlayacak. Sadece sizi değil elbette. Akıllı evdeki tüm eşyaları, akıllı prizleri, akıllı lambaları ve bilgisayarları da internete bağlayacak. 5G teknolojisinin hedefi evinizdeki tüm cihazları, monitör ve televizyonları akıllı telefona bağlamak ve aynı zamanda 1 GB/saniye ile internete girmenizi sağlamak. Geçen ay düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde şirketler bu hedeflerini açıkladılar.

5G NE ZAMAN KULLANILABİLECEK?

İsveç’in en büyük güvenlik ve iletişim şirketi olan Ericsson’un liderliğinde devam eden 5G teknolojisinin geliştirilmesi için, AB ülkelerinin yanı sıra Japonya, Güney Kore ve Çin ile ortak çalışmalar yürütüyor. Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki önümüzdeki 5 yıl içinde 4G sistemi, artan ihtiyaçlar doğrultusunda yeterli olmayacak. Mobil iletişimde 5G teknolojisi ilk kez 2018′deki Kış Olimpiyatları’nda denenecek. 4G teknolojisinden en az 20 kat yüksek hız sağlaması beklenen 5G teknolojisi ilk kez, Güney Kore’de düzenlenecek 2018 Kış Olimpiyatları’nda denenecek. 5G teknolojisinin 2020 yılında yaygın kullanıma gireceği bildirildi.

PEKİ 2  SENE SONRA TÜRKİYE NASIL 5G’YE GEÇER?

Buradan anlaşıldığı gibi 5G’ye iki senede değil 5 senede bile geçmek şu an için zor gözüküyor. Çünkü 5G için altyapı çalışmaları yapan ülkelerin bile 2020′yi hedef olarak gösterdiği bir ortamda Türkiye’de fiber altyapı bile yaygınlaşmamışken, 5G’yi Türkiye’de kullanabilmek için 2 sene değil on sene beklemek gerekir.

5G’NİN FARKLARI – 5G’NİN GETİRECEKLERİ

1) 5G İle Hız Samsung, Ekim 2014′teki 5G denemelerinde 7,5Gb/sn hızlarına ulaşmıştı. 2020′de 4K’yi bir kenara bırakıp, 8K filmler izlemeye başlayacağımızı düşünürsek, 5G bu çözünürlüğün gerektireceği bant genişliğini rahatça karşılayacak.

2) 5G ile Daha Akıllı Cihazlar 5G, zamanının en akıllı interneti olacağından, ona bağlanan cihazların da daha akıllı olması gerekecek. Çamaşır makineleri, trafik kameraları, sürücüsüz otomobiller, akıllı yollar ve ağaçlara bağlı sensörler, ağ üzerinden sürekli olarak veri alışverişinde bulunacaklar. Gartnter’ın tahminlerine göre internete bağlı “nesnelerin” sayısı, 2020′de 25 milyarı bulacak. 5G ağının bu cihazların bant gereksinimini güvenle karşılaması umuluyor.

3) Bant genişliği kapasitesi 1000 Kata Kadar Artacak İnternete bağlanan bu yeni cihazlar, 5G’nin üzerindeki en önemli sorumluluklardan biri olacak. Analistler tarafından yapılan tahminlere göre bu ek cihazlar, şu anki kapasiteden 1.000 kat fazlasına ihtiyaç duyabilir. Bazı üreticilere göreyse ihtiyaç 100 ile 1.000 kat arasında olacak. Bu tahminler, 5G’ye olan ihtiyacı haklı çıkaracak niteliğe sahipler. 5G, sürücüsüz otomobiller için şart olmasa da, onlara önemli olanaklar sağlayabilecek. Kaza algılama, gerçek zamanlı navigasyon, uzaktan trafik yönetimi ve otomatik fren sistemleri, 5G ağlarıyla mümkün hale gelecek yenilikler arasında.

4) 5G’de Bağlantı Daha Güvenilir Olacak 5G için yapılan en iddialı tahminlerden bir tanesi, onun güvenilirlik sorunlarını çözüp “bozulmayan” bir ağ sunacak olması. Ericsson’un 2014′ün ortalarında yaptığı bir testte 5G’nin özellikleri arasında “son derece yüksek güvenilirlik” maddesi sayılmıştı. 5G’nin gecikme süresinin sadece 1 milisaniye olması (4G’den 50 kat daha iyi) bekleniyor. Bağlantının daha güvenilir olması, sürücüsüz otomobiller için önem taşırken, sayısı katlanan internete bağlı cihazlar da kararlı bir bağlantıya ihtiyaç duyacaklar.

5) 5G Uygulaması İlk Nerede Başlayacak? Teknolojinin deneneceği ilk ülke, Kore olacak gibi görünüyor. Ancak bir sonraki bölge, Nokia Networks CEO’su Rajeev Suri’ye göre Avrupa olabilir. Suri, MWC 2015′te şöyle demişti: “Kore, 5G’de ilk olabilir ve onu Japonya, daha sonra ABD takip edebilir. Bununla birlikte Avrupa, hepsinin üzerinden sıçrayabilir.”

(chip.com.tr)

barcode
Destek İçin Buradaki Reklamları Tıklayabilirsiniz.
Destek İçin Buradaki Reklamları Tıklayabilirsiniz.

Ses Kontrolleri

Tam Ekran Yap